tiistai 2. tammikuuta 2024

Joustavana vaatteena mekko

 Joustavan vaatteen jakson aloitimme piirtämällä joustavan vaatteen peruskaavan omilla mitoillamme ja tekemällä niillä kaavoilla sitten joustavan vaatteen yläosan proton. Oli todella kiva päästä piirtämään kaavoja ensimmäistä kertaa omilla mitoilla. 




Protosta tuli muuten oikein hyvä, mutta hihat olivat minun mitoilleni liian tiukat, joten myöhemmin käytin sitten eri ohjetta hihojen kaavan piirtämiseen.

Kun joustavan vaatteen yläosan proto oli valmis oli aika ruveta suunnittelemaan varsinaista joustavan vaatteen työtä. Minulle oli alusta asti selvää, että teen mekon. Mekkoja käytän melkein aina, niin niille on eniten tarvettakin. Selasin koulun käsityölehtiä ja etsin inspiraatiota, vaikka jonkinlainen näkemys minulla olikin heti mielessäni; midimittainen, taskullinen ja vene-pääntie. Ja musta tottakai! Vaikka kyllä vihreääkin harkitsin.




Tällaisen mallin sitten luonnostelin ja olin tyytyväinen miten ajatus piirtyi paperille, just tällaista ajattelin!

Seuraavaksi sitten piirsin uudella ohjeella hihan kaavan (kun se proton kaavalla tehty oli liian niukka) ja muokkasin sen sekä miehustan kaavan tähän malliin sopivaksi, opettajan avustuksella toki. Alaosan kaava olikin helppo piirtää, kun oli niin yksinkertainen malli. Näillä kaavoilla tein sitten proton mekostani.




Proton sovitus oli iloinen yllätys, mallista tuli juuri sellainen kun toivoinkin ja kokokin meni kerrasta nappiin. Ainoastaan takaa selän kohdalta otettiin pussimaisuutta hieman vähemmäksi.
Protosta unohdin kuitenkin taskut, joten tein erilliset taskuharjoitteet ennen siirtymistä lopulliseen työhön.



Proton jälkeen olikin sitten vuorossa työjärjestyksen suunnittelu ja taso- sekä poikkileikkauskuvien piirtäminen ja niiden hyväksyttäminen opettajalla. 







Kankaaksi valikoitui luomupuuvillainen joustocollege. Seuraavaksi siis leikkuusuunnitelma valittuun kankaaseen.



Vähän aikaa sai askarrella ja miettiä kaavojen kanssa, että sai kankaan riittämään. Ja itseasiassa mittausvirheen, tai ajatusvirheen, takia etukappaleen pääntien alavaran jouduin ottamaan palalaatikosta löytyneestä trikoosta. 
Leikkuusuunnitelma meni läpi ja sitten alkoikin mekon valmistus.




Tässä jo helman tasausta vaille valmis mekko. Mekon valmistus meni hyvin, suunnitelman mukaan, eikä mitään suurempia vastoinkäymisiä tullut. Framilonnauhan vyötärölle taisin ommella kahteen kertaa, kun ensimmäisellä keralla nauha karkasi.


Mekon hinnaksi muodostui ~ 181€

Mekon hoito-ohjeet:

Vesipesu 40 astetta, samanväristen kanssa.
Pese valmis tuote nurja puoli ulospäin.
Ei kloorivalkaisua, ei rumpukuivausta.
Muotoillaan kosteana. Kutistuu n. 5-8% pesussa.
Kahden pisteen silitys nurjalta puolelta.


Olen tyytyväinen valmiiseen mekkoon. Mallista tuli kiva ja juuri sellainen kuin ajattelinkin, vaikkei minulla ole aiemmin ollut tämän mallista mekkoa. En ollut myöskään ennen tehnyt taskuja (ainakaan joustavaan vaatteeseen), enkä käyttänyt framilonnauhaa, joten oli kiva oppia ja kokeilla uutta. Vene-pääntietä minulla ei ole missään mekossani, joten vaihtelun vuoksi halusin sellaisen ja mielestäni se sopiikin kivasti minulle, olen tyytyväinen valintaani. Hihatkin ovat minun vaatekaapissani uutta, mutta sellaista jota olen pidempään jo halunnut pukea. Kiinnostavinta olikin tehdä kaikkea mitä ennen ei ollut tehnyt, eli vene- pääntie, "balloon"-hihat, framilonin käyttö ja taskut.
Nyt kuitenkin jos tekisin tämän mekon uudelleen, jättäisin taskut tekemättä kokonaan tai ainakin siirtäisin niitä korkeammalle. Taskut rupeavat helposti lörpöttämään ja lörpöttäessään näyttää siltä että ne ovat liian matalalla (käsilleni käytettäessä ne tuntuu olevan ihan sopivalla korkeudella).
Muuten mekko on todella mieluinen.
Työskentelyssäni on parantamisen varaa kärsivällisyydessä ja siinä että en suin päin syöksyisi tekemään, vaan ensin rauhassa miettisin mitä olen tekemässä ja miten. Onneksi silloin kun tuntuu, ettei ymmärrä voi kysyä opettajalta tai luokkakavereilta. Myös kuvia tulisi ottaa reilusti enemmän tätä dokumentointia varten.
Kaiken kaikkiaan mekon tekeminen onnistui kivasti ja siitä tuli mieluisa.